Yrkesskadad

Jag lider ibland av överaktiv hjärna. Men det gör jag så gärna. För jag tröstar mig med att även om jag sitter som en potatis i soffan. Så är min hjärna ute på långdistanslöpning. Eller ja. Snarare hoppar jämfota i åttahundra meter flipperspel.
 
Idag har jag till exempel roat mig med att fundera ut hur en informationsmodell över min familj skulle se ut. Varför det. Undrar ni. Varför inte. Säger jag. För det ska jag bara säga. Att gör man bara modellen så generisk man kan så ser livet genast mycket enklare ut. 
 
Ta min familj till exempel. Det finns bara två objekt. Ett som heter "Organism". Och ett som heter "Relation". Superduperenkelt.
 
I objektet "Organism" så finns det attributet "Klass" som kan vara "Människa", "Djur", "Växt" till exempel. Där finns även "Namn" (ja jag döper mina pelargoner), "Kön" (ja pelargoner har också kön) samt "Födelsedatum". Naturligtvis finns även ett id-begrepp så att man inte blandar ihop objekt som råkar ha samma namn. Skulle ju vara trist om man ropar "Stefan" och så kommer pelargonen springandes (ja en heter faktiskt Stefan). Mycket bättre att ropa unika id-begrepp så att alla vet vem man menar. "Hallå OOR-1493-1, kan du hjälpa mig med en sak". Till exempel.
 
I objektet "Relation" finns attributet "Typ" som kan vara "Äger", "Lyssnar på", "Pratar med", "Älskar", "Irriterar", "Föder", "Ansar", "Irriterar", "Oroar", "Blir orolig för", "Klappar", "Trampar på" och så vidare. Där finns även attributen "Organism_1" som är den som har relationen och "Organism_2" som är den som så att säga tar emot relationen. Till exempel, organismen med namn "Cissi" (Organism_1) har relationen "Pratar med" med organismen med namn "Stefan" (Organism_2). Men organismen med namn "Stefan" (Organism_1) har inte någon relation "Lyssnar på" med organismen "Cissi" (Organism_2).
 
Så nu hörrni. Nu börjar det bli intressant.
 
Jag har upptäckt att jag har flera relationer till mig själv. Framför allt "Pratar med" och "Irriterar". Dock inte "Lyssnar på". Man kan säga att den enda organismen som har "Lyssnar på" som relation till mig är en av pelargonerna. En. Jag har fyra. Jag har även relationerna "Föder", "Ansar" och "Klappar" till alla tre katterna. Men den enda relationen jag hittar från dem till mig är "Trampar på" och "Hårar ner".
 
Jag blev tvungen att lägga till attributen "Start-datum" och "Slut-datum" i objektet "Relation". För relationer har förändrats under åren. Förut så hade till exempel "Cissi" relationerna "Föder", "Ansar" och "Irriterar" till alla barnobjekten. Men när barnobjekten flyttade hemifrån så avslutades dessa relationer". Relationen "Älskar" finns kvar. Och "Blir orolig för". Det kan vara så att objektet "Cissi" fortfarande  "Irriterar" barnobjekten. Men det vet inte objektet "Cissi" om. Och det man inte vet. Det finns inte.
 
Nu är det nog tyvärr så att jag inte kommer att delge den här modellen till övriga familjemedlemmar. De kan komma att tycka att jag bara ser dem som objekt. (Ja?) Och kommentarer som "Men du har i alla fall fina attribut" kan orsaka stel stämning. Dessutom kan tydligheten kring vilka relationer som finns och inte finns mellan objekten orsaka nya relationer som man inte vill ha. Som till exempel "Ligger i fejd med", "Blir galen av" eller "Fryser ut".
 
Så trots att jag ser mig som något av en relationsexpert så ligger jag nog lågt med det här. Verkar bäst va?