Otäckt

Har tillsammans med hela familjen inklusive pojkvänner (ja...barnens alltså) tillbringat några dagar i en mobilfri zon. Mittuteiskogen helt utan täckning. Det vill säga otäckt. Men man är ju en flexibel människa. Och lyckas klara sig ändå. Abstinensen lättar lite om man knappar en stund på en miniräknare. Och låtsas att siffrorna som kommer upp är Facebookvänner. Att blogga går också bra. Med papper och penna. Blir inte så många läsare dock. Även om man spikar upp inlägget på ladugårdsväggen.
 
Långfredagen blev mycket riktigt lång. Det var nämligen fler som var på väg någon annanstans än var de var från början. Så resan ner till de djupa skogarna runt Tidersrum strax utanför Kisa tog tid.
 
Påskafton gick desto snabbare. När frukost hade ätits och påskäggen hemlighetsfullt hade fyllts till bredden gick Stefan och jag ut för att förbereda äggjakten. Denna gick i år ut på att alla äggjägarna skulle få en bild föreställande något föremål någonstans på gården, skickat till sina mobiltelefoner. När jaktlaget tillsammans klurat ut var förmålet fanns, kunde de där hitta en lapp med en rebus på. Och så fick de en ny bild. Och en ny rebus. Efter nio rebusar, som var och en bildade ett ord, gick det att skapa en mening. Som var en gåta. "Vad har två ben men kan ändå inte gå?". Eftersom svaret var "Byxor" och inte en lam påskkärring, så kunde man förhoppningsvis komma fram till att byxor hittar man i en garderob. Och minsann. Var inte en av garderoberna fylld med chokladpåskharar, chokladkakor och ochokladiga påskägg? Jo det var den.
 
Denna jakt hade nog gått bra om det inte var för den mobilfria zonen. Den där otäcka. Attans. Planerarna hade inte haft med den i planerna. Attans igen. För det tog fem minuter att skicka iväg meddelandet med den första bilden till de sju förväntansfulla mobilerna. Och endast två kom fram. Efter en kvart. Attans igen igen. 
 
Jakten kunde till slut ändå genomföras. Med sju påskäggshungriga huvuden över en styck mobiltelefon. Den som bilderna hade tagits med. Så de fick till slut sitt byte.
 
Men det roligaste var att vi verkligen lyckats i vår påskäggjaktsuppfostran. För sen var det vår tur. Våra sju äggjägare hade själva planerat en jakt för oss två. En mycket bättre än vad vi hade gjort. Det var snillrikt uttänkt med skattkarta, gömd nyckel, yxa, luftpistol och spade. Mycket spännande. Vi fick gräva upp, skjuta ner och hugga fram ledtrådar tills vi fick fram sex stycken bokstäver "AOOTTY". Japp. Sug på den ni. Det gjorde vi. Alldeles för länge. Men jag kan ju säga som så. Att det var i vår egen bil vi hittade äggen till slut.
 
Första bilden. Föreställer ett litet hål i vår vedbodsvägg. Strax bredvid en pinne som ser ut som en snopp.