Simultanförmåga

Många säger att kvinnor har bättre simultankapacitet än män. Är bättre på att göra flera saker samtidigt. Snicksnack. Säger jag. Som Farmor Anka. För jag tror inte ett ögonblick på att kvinnor är bättre än män på att göra flera saker samtidigt. Titta bara på den där nyhetsuppläsaren som sms:ade och gick samtidigt. Hon gick rakt ner i en kanal. Och då menar jag inte en TV-kanal. Utan en vanlig kanal. Med vatten i. Hon trodde definitivt att hon kunde göra flera saker samtidigt. Men det kunde hon inte. Inte hon heller.
 
Det kanske inte handlar om att kunna göra flera saker samtidigt. Utan bara att kunna planera de saker man ska göra, innan man faktiskt gör dem. Då gör man ju inte fler saker samtidigt. Man ligger liksom bara några drag i förväg. I huvudet. Medan kroppen utför aktivitet nummer ett är huvudet redan i full gång och planerar in aktivitet nummer fyra. Allt för att sysslorna ska utföras i en optimal ordning för att uppnå höjden av effektivitet. Är det så att det är det som kvinnor är bättre på än män? 
 
Ta matlagning till exempel. Ni vet, man börjar med att sätta på pastavattnet. Så att det hinner börja koka medan man hackar löken. Och fräser köttfärsen. Så att pastasåsen kan börja puttra. Strax innan man lägger i pastan. För att sedan duka bordet. Och blanda en sallad. Och så blir allting klart. Samtidigt. Med största möjliga effektivitet. Jätteeffektivt. (Effektivast av dem alla.) (Jo, jag vet. Ferdinand. igen.) 
 
Detta gäller dock inte mig. Trots att jag är kvinna. För om jag ska tänka på nästa sak jag ska göra (eller nästnästa) samtidigt som jag håller på med någonting annat, så brukar resultatet inte bli så bra. Det slutar med att jag blir relativt ofokuserad. Och så hackar jag pastavattnet, fräser salladen, sätter på löken och till slut dukar jag under. Samtidigt. Med största möjliga ineffektivitet. Jätteineffektivt. (Ineffektivast av dem alla).
 
Och inte blir det bättre av att jag alltför ofta verkar ha tankarna på Ferdinand. Jätteofta. (Oftast av...)
 
Nej, jag tror inte att kvinnor är bättre än män på att tänka på en sak och göra en annan. Jag tror att kvinnor och män är exakt lika dåliga på det. Men kvinnorna kanske ännu inte har gett upp hoppet. Utan envist fortsätter att försöka. För att gång på gång vandra ner i kanaler. Och fräsa sallader. Och duka under.
 
Så OM det är så att män bara tänker på det de gör just nu. Att tankarna inte är flera drag i förväg. Att de tänker på att hacka lök när de hackar lök. Då vill jag vara som en man. För visst blir väl livet skönare när ens tankar befinner sig på samma plats som en själv. Och inte någon annanstans. I en kanal eller så.
 
Eller så kan jag nöja mig med att sitta under en korkek. Och lukta. På blommorna.
 
Har definitivt gått ner sig i en kanal.