Vanebildande

Alla har väl sina vanor. Många med ett mindre eller större O framför. Själv har jag för vana att alltid dricka en latte till frukost. Att ta ett (eller två) glas rödvin på fredagskvällen. Att ta en ruta mörk choklad till kaffet på eftermiddagen.

Frågan är om dessa vanor är vanor eller ovanor. Om jag ska fortsätta eller inte. Därför tänkte jag skaffa mig lite vanebildning. Det vill säga bildning inom området vanor.

Jag börjar med kaffet. Läser att forskare kommit fram till att en kopp kaffe om dagen håller stroken borta. Jamen då så. Så nyttigt som det verkar vara så är det bäst att jag fortsätter.

Kollar vidare vad som står om rödvin. Ett glas vin om dagen håller kolestorolet borta. Och vikten nere. Oj då. Då måste jag nog fortsätta med det också.

Mörk choklad då? Jo då. En ruta mörk choklad om dagen håller visst också doktorn borta. Förbättrar cirkulationen, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler. Jisses vad nyttigt!

Om man bara letar tillräckligt mycket så kan man nog hitta ursäkter till alla sina vanor. Och fortsätta med dem utan att behöva fråga sig om det är ett O framför eller inte. Utan att fråga sig om man innerst inne verkligen vill fortsätta med sin vana.

Nej, det är nog bättre att jag tar lite tid då och då till att ifrågasätta mina vanor. Istället för att leta ursäkter till dem. Då kommer mina vanor alltid att vara resultatet av ett aktivt val. Och aldrig kunna kallas för ovanor. Kanske är det så enkelt?

#1 - - ?!:

Men hörru! Att blogga då? är det en vana eller vana?

#2 - - Mutti:

Hm. Måste fundera. En vana eller vana. Tror bestämt att det är en vana. Förresten, var det här en kuggfråga eller en bloggfråga?