Informationsstress

För mycket information leder till utmattningssymptom. Sex av tio kontorsanställda upplever att de blir stressade av att behöva ta emot och sortera alltför mycket information. Det är framför allt mailen som är boven.

Själv känner jag att det finns flera andra situationer där jag får för mycket information. Då jag känner att stressen kryper på mig. Slickar mig i ansiktet. Påträngande och dräglande. Låt mig ta några exempel. "Jag sitter och bajsar". För mycket information. "Mjölken jag använde i pannkakssmeten gick ut förra veckan". För mycket information. "Nu var det två månader sedan jag bytte lakan i min säng". Hm. "Den där godisbiten du åt nyss hittade jag under vardagsrumsmattan." Definitivt för mycket information.

Information finns runt omkring oss hur vi än gör. Den kommer till oss skriftligt eller muntligt. På jobbet eller hemma. Vi måste lära oss att sålla. Vi behöver inte lyssna på allt vi hör. Eller läsa allt vi ser. Och när vi gör det, så kanske vi ska våga sortera in lite fler saker i grejer-jag-inte-orkar-eller-behöver-bry-mig-om-facket i hjärnan. Våga vägra veta. Släppa lite koll.

Så barn, om ni undrar vad som hänt med allt ni bett mig fixa på sistone så har jag börjat öva. På att inte lyssna på allt jag hör. På att sortera in saker i rätt fack. Eller så är jag bara glömsk. Men det andra lät bättre.